Jeśli chodzi o gotowanie na pokładzie, bądź prosty!
Pomyśl o posiłkach, które można przygotować przy użyciu jednego lub dwóch garnków/patelni, ponieważ będziesz miał bardziej ograniczoną przestrzeń w kambuzie swojej łodzi czarterowej. To samo dotyczy piekarnika, będzie on znacznie mniejszy niż ten, do którego możesz być przyzwyczajony w domu, więc nie „przeciążaj” go, najlepiej jedno danie na raz.
Każdy z tych przepisów zawiera ilości dla 8 osób, więc proszę o odpowiednie dostosowanie, jeśli macie na pokładzie więcej lub mniej osób.
Pamiętaj, że twoja rodzina/przyjaciele będą zachwyceni przygotowanym jedzeniem i nie będą oczekiwać wyszukanego posiłku, więc nie martw się o szczegóły: zastąp składniki, jeśli to konieczne i staraj się o smak, a nie o prezentację.
Chyba że naprawdę chcesz zrobić wrażenie na swojej załodze, oto kilka prostych wskazówek jak sprawić by jedzenie wyglądało na jeszcze bardziej apetyczne
- wyśrodkuj jedzenie na środku talerza
- Układanie” elementów posiłku, aby uzyskać wysokość
- myśleć o kolorach i kształtach
- proste dressingi, takie jak mżawka oliwy z oliwek/pesto; posypanie czarnym pieprzem; wiórki parmezanu; listki pietruszki; starta skórka z cytryny; dodają koloru, tekstury i smaku Twoim potrawom.
Tutaj znajdziesz wszystkie nasze wskazówki dotyczące udanego provisioningu!
Kurczak z pieczonymi ziemniakami
To bardzo proste, ale naprawdę smaczne danie z niewielkim czasem przygotowania!
Skład:
• Ziemniaki, 1,2 kg
• Kurczak, 8 x 200g
• 6 ząbków czosnku
• 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• Suszony rozmaryn
• Sól/pieprz
1 : Rozgrzej piekarnik do 200C/termostat 6.
2 : Ziemniaki dokładnie umyj (nie trzeba ich obierać) i pokrój w cienkie plasterki
3 : Obierz skórkę z cytryny i odstaw na bok
4 : Dodaj pokrojone ziemniaki do dużego naczynia żaroodpornego i skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem (suszonym rozmarynem, jeśli go masz), upewnij się, że wszystkie ziemniaki są pokryte oliwą.
5 : Lekko rozgnieść ząbki czosnku i wymieszać z ziemniakami.
6 : Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i układamy na ziemniakach (skórą do góry)
7 : Piec przez 40 minut
8 : Wyjąć z piekarnika, aby ” odczepić” ziemniaki od dna blaszki
9 : Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą złociste, a kurczak będzie dopieczony.
Risotto z boczkiem i pieczarkami (w piekarniku)
Skład :
• 500g ryżu do risotto
• 6 kostek warzywnego bulionu, (1,25 L)
• 250 ml białego wina
• 40 g masła/3 łyżki
• 100g parmezanu**
• 200g boczku
• 200g pieczarek
• Pietruszka (ewentualnie)
1 : Rozgrzej piekarnik do 200C/termostat 6
2 : Dodaj ryż risotto i 1L bulionu warzywnego do dużego naczynia do pieczenia lub rondla, wymieszaj
3 : Przykryj folią lub pokrywą patelni i piecz przez 45 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta, a ryż będzie al dente
4 : Po 30 minutach gotowania risotto, usmaż boczek na patelni na średnim ogniu i dodaj pokrojone grzyby do uzyskania złotego koloru, po czym odstaw.
5 : Wyjmij risotto z piekarnika, postaw na małym ogniu i dodaj pozostałe 250 ml wywaru, parmezan, wino, masło, sól i pieprz w zależności od potrzeb – mieszaj energicznie przez 2-3 minuty, aż ryż będzie gęsty i kremowy
6 : Dodajemy słoninę i grzyby i mieszamy, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
7 : Od razu można podawać z czarnym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Smażony kuskus z pomidorami i serem feta
Składniki :
• 500g kuskusu
• 2 kostki rosołowe, (550 ml)
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 350g pomidorków cherry
• 200g seru feta
• Sól/pieprz
1 : Kuskus wsypać do żaroodpornej miski i zalać bulionem, dodać łyżkę oliwy z oliwek, szybko wymieszać, a następnie przykryć i pozostawić do gotowania na 5 do 10 minut.
2 : Rozdziel kuskus widelcem i odstaw na bok, podczas gdy przygotujesz pozostałe składniki
3 : Zmielić czerwoną cebulę i rozgnieść/posiekać ząbki czosnku, przekroić pomidory na pół i pokruszyć ser feta.
4 : Rozgrzej dużą patelnię lub wok na średnim ogniu
5 : Skropić oliwą z oliwek
6 : Dodaj cebulę, a gdy stanie się półprzezroczysta, dodaj czosnek i pomidorki koktajlowe
7 : Gotuj dalej przez 3/4 minuty, aż pomidory zmiękną.
8 : Dodaj kuskus na patelnię, wraz z pokruszonym serem feta i mieszaj, aż wszystko się zrówna, serwuj od razu i delektuj się!
Ta sałatka zachowa się w lodówce przez 3 do 4 dni i może być spożywana na ciepło lub na zimno.
Podawać z kotletami jagnięcymi
Skład :
• Kotlety jagnięce (2 sztuki na osobę)
• Oliwa z oliwek
• Suszony tymianek
• 3 ząbki czosnku
• Sól, pieprz
Przepis :
1: Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i podgrzej do 220C/termostatu 7.
2: Osusz kotlety papierowymi ręcznikami i umieść na talerzu lub tacy do przyprawiania
3: Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, obrócić kotlety i powtórzyć proces.
4: Przełóż kotlety na rozgrzaną blachę i piecz przez 10 minut
5: Odwróć kotlety i gotuj przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy jagnięcina będzie miękka i lekko zwęglona
Podawaj na gorąco z usmażonym na patelni kuskusem z pomidorami i fetą!
Linguine z cytryną i cukinią
Skład :
• 600g linguine
• 8 cukinii
• 120g parmezanu
• 3 cytryny
• Oliwa z oliwek
1 : Gotuj makaron na patelni z wrzącą, osoloną wodą przez około 8 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
2 : Cukinie kroimy wzdłuż, a następnie poziomo na 3 części.
3 : Umieść rondel na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Gdy olej będzie gorący, wmieszać pałeczki cukinii i lekko podsmażyć przez około 3/4 minuty.
4 : Na patelnię dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z parmezanem (zachowując odrobinę na później do posypania makaronu).
Zbyt mało mięsa jak na Ciebie ?
Dlaczego nie pokroić szynki parmeńskiej i dodać ją do patelni z cukinią: doda to smaku bez słoności bekonu.
Sałatka z siekaną quinoa i łososiem
Ingrédients :
• 400g quinoa (surowej)
• 1L wody
• 1 ogórek, pokrojony w kostkę
• 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
• 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
• Drobno posiekana pietruszka
• 4 pomidory, pokrojone w kostke
• 50 ml oliwy z oliwek
• Sok z cytryny (z soku z 2 do 3 cytryn)
• 1 łyżeczka cukru
• ½ łyżeczka soli
• Czarny pieprz
Skład :
• 8 filetów z łososia (każdy po 100g-120g)
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 25g masła
• 2 ząbki czosnku
1: Umieść dużą patelnię na średnim lub wysokim ogniu, po rozgrzaniu dodaj łyżkę oliwy z oliwek, poczekaj aż olej się rozgrzeje
2: Umieść filety z łososia na patelni skórą do dołu, jak tylko mięso dotknie patelni powinieneś usłyszeć jak skwierczy, jeśli nie usłyszysz to Twoja patelnia nie jest wystarczająco gorąca – zostaw na kolejne 10-20 sekund i spróbuj ponownie
3: Gotuj łososia skórą do dołu przez około 5 minut (aż skóra będzie bardzo chrupiąca), zobaczysz jak ciepło unosi się przez filet i zmienia się kolor/tekstura ryby. Używając szczypiec lub dwóch łyżek, delikatnie przewróć filety na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez około 3 minuty – do momentu, aż łosoś będzie usmażony w całości.
4: Lekko rozgnieć nieobrany czosnek i podsmaż na patelni z masłem. Podczas gdy masło się topi, polej nim łososia – wzmocni to jego smak!
5: Serwuj od razu z plasterkiem cytryny i swoją sałatką z quinoa
Ten artykuł został napisany przez Louise, która przez 4 lata pracowała jako hostessa i kucharka na rejsach wycieczkowych
Louise dołączyła do GlobeSailor kilka miesięcy temu, aby zadbać o zadowolenie naszych klientów.
Dziękujemy Louise i życzymy smacznego!