Eksperci są zgodni co do zdrowotnych właściwości spiruliny, dlatego każdy powinien ją znać.
Ochrona zasobów naturalnych oraz zasobów żywnościowych jest obecnie gorącym tematem w debatach międzynarodowych. Dla niektórych firm, jest to okazja do kulinarnych innowacji. Jedną z żywnościowych „gwiazd”, są algi. Glony jadalne możemy spotkać w różnych formach: makroglony, mikroalgi… wśród nich najjaśniejszą gwiazdą jest świeża spirulina. Najlepszy sprzymierzeniec zrównoważonej diety, najmocniejszy przeciwutleniacz, naturalny środek energetyzujący – spirulina jest dobrodziejką ludzkości! Ta jeziorna alga pojawiła się już w prehistorii i przydziela się jej wyjątkowe właściwości odmładzające.
Spirulina posiada wiele zalet: regeneruje komórki, wzmacnia włosy i opóźnia pojawienie się siwych włosów, zapobiega pewnym rodzajom raka oraz cukrzycy, jest również sprzymierzeńcem osób na diecie. Podsumowując, spirulina jest lepsza nawet od panaceum, to żywnościowy cud. W 70% składa się z białka roślinnego, aminokwasów oraz rzadkich mikroelementów i dlatego upatruje się w niej nadzieję dla kulinarnej przyszłości.
Międzynarodowe targi żywności Seafood de Bruxelles przyznały francuskiej firmie GlobeXplore nagrodę Health and Nutrition za produkt „zamrożona spirulina”. Mathieu Isoard, dyrektor generalny GlobeXplore, który ma 30-letnie doświadczenie z algami, tłumaczy nam proces mrożenia spiruliny: Ta metoda ma duże znaczenie dla rozwoju spiruliny. Nasz sposób mrożenia pozwoli na konsumpcję świeżej, ale nie wysuszonej spiruliny. Ta metoda zabezpiecza wszystkie wartości odżywcze mikroalg, jednocześnie mnożąc ich możliwości kulinarne. Dodatkową zaletą mrożenia tego produktu jest usunięcie smaku siarki, który możemy poczuć jedząc wysuszoną spirulinę.
Tego lata nie będzie wymówek! Dzięki spirulinie zyskasz dobrą sylwetkę oraz dużo energii. Twój organizm będzie Ci jeszcze bardziej wdzięczny, jeżeli połączysz to z wakacjami na morzu. W końcu żeglując zrzucamy sporo kalorii!
Czarter jachtów i dużo spiruliny (na przykład w sałatce owocowej), to nasza recepta na zdrowe i szczęśliwe wakacje.